VERZORGING

Inentingen.

Er komen bij de hond enkele zeer enstige infectieziekten voor, die u door middel van vaccinatie (preventieve injecties ) kunt voorkomen.

Leeftijd van de hond.

Behandeling.

6 weken:

Puppyenting.
Tegen hondenziekte en Parvo.

9 weken:

Herhalingsprik tegen Parvo en ziekte van Weil. 

12 weken:

Cocktailenting tegen : Hondenziekte, Leverziekte, Leptospirosis. 
( Ziekte van Weil), Parvo en Kennelhoest, indien nodig Rabies.

15 / 16 weken:

Soms herhalingsprik tegen : Leptospirosis en / of Parvo.

Elk jaar een herhalingsinenting tegen Parvo, Kennelhoest en Leptospirosis; deze laatste bij voorkeur in het voorjaar.
Bij bezoek aan het buitenland, minimaal 30 dagen voor vertrek, een inenting tegen Rabies ( Honds-dolheid ).
Ook in grensgebieden en gebieden waar veel vossen en vleermuizen zijn, is het verplicht of raadzaam uw hond te laten inenten. 
Elk één of twee jaar een herhalingsinenting tegen Hondenziekte en Leverziekte.

Vachtverzorging:

- verzorgen van de vacht, dode haren, huidschilfertjes worden verwijdert.

- masseren van de huid, bloedsomloop wordt gestimuleerd.

- controle teken, vlooien, klitten van het haar op de huid.

- goed voor relatie baas / hond.

Ga eerst met de vingers door de vacht en verwijder eventuele teken en andere onregelmatigheden. 
Klitten met de vingers uit elkaar halen; lukt dit niet dan de klit in de lengterichting inknippen en uitborstelen. ( schaar met ronde punten gebruiken ).
Klitvorming kan irriterend op de huid inwerken en zelfs huidbeschadegingen veroorzaken.


Hoe en hoe vaak de hond geborsteld moet worden is per ras verschillend. Kortharige worden in het algemeen geborsteld van de kop naar de staart, de zijkanten van boven naar beneden, zo ook de poten en de staart. 
Bij langharige wordt vaak i.v.m. klitvorming van beneden naar boven gewerkt. (wel in de goede haarrichting, niet tegen de haren in, dit is zeer pijnlijk voor de hond ) 
Vraag de fokker / fokster van uw hond om advies voor de borstelbeurt van uw ras.

Wen de pup al jong aan deze verzorging. Omdat de vacht nog kort en zacht is, is het mogelijk alle pijnervaring uit te sluiten in het begin. Hij zal het na een tijdje heerlijk vinden.

Vachtverzorging biedt u teven een unieke gelegenheid een goede relatie met uw hond op te bouwen. Hij moet het toestaan om zich door u te laten verzorgen, bovendien kunt u hem intussen een paar opdrachtjes geven. We laten de hond eerst " staan " en " blijf ". Daarna mag hij op zijn zij liggen "af " of " plat " en weer blijf, u kunt hem op zijn rug laten rollen om zijn buik te borstelen en iedere keer kunt u hem laten merken dat hij " Braaf " is. 
Wassen hoeft bijna niet, mag wel zovaak u wilt, maar gebruik wel een speciale hondenshampoo. Een goede shampoo is ph-neutraal zodat hij niet irriteerd in de ogen en is niet te afbrekend voor de beschermende vetlaag van de hond. Spoel hem goed uit, want zeepresten kunnen irritaties veroorzaken en droog hem goed af of blaas hem droog met een goede hondenföhn, zeker als u hem uitlaat bij guur en koud weer.

Vachtverzorging van de Berner Sennenhond :

De vachtverzorging van de Berner begint met het borstelen van uw pup. Hoewel de puppyvacht geen ingrijpende verzorging vraagt, kan de pup er door deze steeds terugkerende beurt vast aan wennen. Op den duur zal hij niet beter weten en het kammen en borstelen als normaal ervaren.

Daarnaast betekent de vachtverzorging voor uw hond een extra spelletje en knuffel. Handig is het om de hond eerst te laten zitten. In die positie kunt u makkelijk zijn borst, rug en oren borstelen. Vooral de plekken achter de oren evenals de borst, waar makkelijk klitten ontstaan, vragen extra aandacht. Klitten er met de kam uittrekken, doet de hond pijn. Daarom is het beter ze met een schaartje met afgeronde koppen in te knippen en ze vervolgens weg te borstelen.

Voor de pup voldoet een zachte haren borstel of haarborstel met rubber bolletjes afgedekte stalen pinnetjes. Een stalen kam of borstel zou de kwetsbare puppyvacht beschadigen. Bij de volwassen dieren bewijst een stalen harkje met lange en korte pinnen of stalen kam goede diensten. Na het borstelen en kammen van de rug en borst kunt u de hond laten liggen. Door hem eerst op de ene en dan op de andere kant te rollen, kunt u z`n buik, zijflanken, de broek (de lange haren aan de achterkant van benen en billen) onderhanden nemen. Ook de broek is zo`n plek waar makkelijk klitten ontstaan. Meestal is het voldoende uw Berner een paar maal per week te borstelen en te kammen. Behalve in de ruiperiode, als de hond veel haar verliest, kunt u het beter vaker doen. Dan kan ook een wasbeurt uitkomst bieden. Hierdoor verliest de hond in een keer veel haar en bent u van een langdurige verharingsperiode verlost. Plaats op de bodem van uw douche of bad altijd een rubber mat zodat uw hond niet kan uitglijden. Een goede hondenshampoo of zachte babyshampoo is belangrijk omdat deze het haar niet te veel ontvet. Om te voorkomen dat uw hond water in z`n oren krijgt, kunt u er watjes in stoppen. Een flinke scheut azijn in het laatste spoelwater helpt alle shampooresten verwijderen. Azijn is tevens een probaat middel tegen ongedierte en geeft de vacht een mooie glans. Met handdoeken droogt u de hond zo goed mogelijk af. Daarna föhnen en tegelijk borstelen tot hij helemaal droog is. Op die manier verwijdert u ook de huidschilfers.

Als uw hond meedoet aan een clubmatch of tentoonstelling kunt u hem het beste een week van tevoren wassen.Pas na een week herkrijgt de vacht z`n natuurlijke ligging. Ook de haren tussen de voetzooltjes verdienen speciale aandacht. Evenals op de tong bevinden zich hier zweetkliertjes. Daarom moet u de haren tussen de tenen kort afknippen. Op een gladde vloer zal uw hond dan ook minder snel uitglijden. Laat u de haren groeien dan ontstaan klitten van aarde en in de winter ijsklonten. Met een kinderschaartje knipt u de haren weg zonder uw hond te verwonden.

De haren op de achterkant van de hiel - sommige honden hebben hier heel lange haren - kunt u op een paar centimeter recht afknippen.Ook in de oren en rond de geslachtsdelen kunt u de haren beter verwijderen. Zeker bij reuen die nogal eens last hebben van voorhuidsontsteking voorkomt dat veel narigheid en infectie. De oren van uw hond moet u sowieso regelmatig nakijken. Overvloedig oorsmeer verwijdert u met Oorreiniger. Het is verkrijgbaar bij de Dierenspeciaalzaak en helpt oorontstekingen voorkomen.

Vlooien

Om huid- en vachtproblemen te voorkomen is een goede vlooienbestrijding zeker in de zomer onontbeerlijk. Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van de hond. Ze veroorzaken niet alleen jeuk en daarmee huidklachten maar kunnen ook ziekten overdragen. De lintworm bijvoorbeeld wordt door vlooien overgedragen. Bestrijd niet alleen de vlooien op de hond maar ook in z`n omgeving. Er zijn tal van middelen in de handel waarover uw dierenarts u kan raadplegen.

Teken

Ook teken zijn diertjes die uw hond veel jeuk en ellende bezorgen. Het zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met bloed van dier of mens. Evenals de vlo is de teek verantwoordelijk voor het overbrengen van ziekten. Een voorbeeld is de ziekte van Lyme. Een teek kunt u verwijderen met een tekentangetje, te koop bij de dierenspeciaalzaak. Pak hiermee de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er in een draaiende beweging voorzichtig uit. Als u de teek vooraf met alcohol besprenkelt, loopt u de kans dat de teek in een schrikreactie gif loost in de huid van uw hond.

Hotspots (hete plek):

Hotspots (hete plek): De oorzaak van heftig likken of krabben is enorme jeuk. Jeuk die bijvoorbeeld ontstaat na vlooien- of tekenbeten (vooral als de kop van de teek achterblijft in de huid) en schurft- en oormijtinfecties. Bij een hond die overgevoelig is voor vlooienbeten, ontstaan na de beet jeukende bultjes. De hond gaat hier onherroepelijk aan bijten, likken en krabben. Dit leidt tot verdere huidbeschadigingen waardoor een ontsteking met nog meer jeuk ontstaat. Binnen een uur kan onder de haren van uw hond een natte vochtige plek ontstaan die kenmerken vertoont van een ontsteking. De huid is rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Dit noemen we een Hot Spot.
In een later stadium ontstaat een rode, kale plek met pus dat soms indroogt tot een korst. De meest voorkomende plaatsen voor Hot Spots zijn de achterhand, op het kruis, de staartbasis of op de dijen. Door een infectie met oormijt kunnen ook Hot Spots onder het oor en op de wangstreek ontstaan. Voor de behandeling is het belangrijk de oorzaak aan te pakken. Vlooien en teken dienen te worden bestreden. In geval van een oormijtinfectie of oorontsteking door bacteriën of gisten moeten de oren langere tijd worden behandeld. Voor het behandelen van de ontsteking kan het nodig zijn dat uw dierenarts de huid van uw hond scheert. Vervolgens kunt u een crème of lotion aanbrengen die verkoelend en ontstekingsremmend werkt.

Om de vicieuze cirkel van jeuk en krabben te doorbreken en om de huid snel rust te gunnen, kan de dierenarts een jeukremmende injectie geven. Al dan niet gecombineerd met een antibioticakuur.

Wormen

De kans is groot dat uw pup met spoelwormen is besmet, ook al is de moederhond altijd goed ontwormd. Een pup kan al besmet raken met wormeieren in de baarmoeder van de teef. Daarom is het verstandig om met het ontwormen van de pup te beginnen op 2 weken leeftijd. Wij raden aan dit elke 2 weken te herhalen tot een leeftijd van 3 maanden, daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Vanaf die tijd raden wij aan om uw hond 4x per jaar te ontwormen, zeker als uw hond in contact komt met kinderen. De spoelworm is ook besmettelijk voor de mens en met name kinderen zijn er erg gevoelig voor. Laat uw kinderen altijd goed de handen wassen nadat ze met de hond hebben gespeeld.

ALGEMEEN ZIEKTEBEELD

Let op het gewone beeld / gedrag van uw hond, dan bent u ook in staat het afwijkende beeld en gedrag op te merken. Enkele voorbeelden:

- lopende neus, hoesten, abnormale afscheiding ogen of oren.

- Uitstaande doffe vacht

- lusteloosheid, sloom, veel slapen

- verandert eet - drinkgedrag. bijv. niet willen eten of niet / veel drinken.

- koorts, rillerig, diarree, braken, kleur van de urine.

- hoe gaat de hond liggen, loopt hij kreupel

- ademhaling, hijgt hij meer of minder.

- agressief als hij op bepaalde plaatsen wordt aangeraakt.

- verandering van kleur mondslijmvlies, oogslijmvlies.

LOOPSHEID

Als de teef om en nabij de negen maanden oud is, zal zij voor de eerste keer loops worden, individueel kan deze leeftijd sterk uiteenlopen, zo is het volstrekt niet abnormaal dat een teef al met haar zes maanden loops wordt of pas met haar dertien maanden. Meestal wordt een teef één keer in de zes maanden loops, maar het komt voor dat er acht negen of zelfs twaalf maanden tussen de twee loopsheden zitten. De loopsheid duurt drie weken, soms iets langer. Vlak voor de loopsheid merkt u dat uw teef aantrekkelijk begint te ruiken voor reuen en dat de vulva opzwelt. Dan volgt een bloederige afscheiding. De dag waarop de bloeding begint is de eerste dag van de loopsheid. Afhankelijk van het individu en het ras kan de dekking plaatsvinden tussen de negende en de zeventiende dag ( soms later, meestal tussen de tiende en vijftiende dag ). In deze periode kan zelfs de meest gehoorzame teef totaal ongehoorzaam zijn en zal proberen de benen te nemen. 
Houd uw loopse teef dus aan de lijn !!!!!! De teef blijft toto ongeveer vier weken aantrekkelijk ruiken voor reuen.

TRAPPENLOPEN

Laat uw pup geen trappenlopen !!
Draag uw pup de trap op en af. Als u een groot ras heeft draagt u hem dan zolang als u dat kan, is de pup te zwaar voor u geworden, pak hem dan vast bij de halsband en loop zo rustig mogelijk met hem de trap op en af. Hierbij is de trap af schadelijker voor uw hond dan de trap op. Bij een hond zijn de voorpoten d.m.v. spieren aan de romp bevestigd (een hond heeft geen sleutelbeenderen, zoals een mens ). Bij een jonge hond zijn de spieren nog onvolledig ontwikkeld en zeer kwetsbaar. Bij het traplopen komt iedere keer het volle gewicht van de hond op de speren en ellebogen van de voorhand. Hoe doldriester uw hond van de trap afdendert, des te groter is de kans op blijvende beschadigingen van de spieren van de voorhand. 
Heupdysplasie (HD) kan nooit alleen door traplopen veroorzaakt worden. H.D. is een erffelijke afwijking aan het heupgewricht die door externe factoren (bijv. traplopen, voeding, onregelmatig terrein, gladde vloeren ) wel verergerd kan worden, maar die nooit door alleen die factoren kan ontstaan. Laat uw pup in de socialisatie periode één keer de trap op en af gaan, zodat hij weet wat het is en er later geen angst voor hoeft te hebben, en verbiedt het hem daarna.

Uitlaten

Ga met uw pup nog niet echt wandelen. Hij / zij geeft n.l. niet aan wanneer het genoeg is geweest. Uw pup heeft veel rust nodig. Bovendien is het niet goed de nog onvolgroeide pezen, banden en gewrichten te veel te belasten. Het is beter de pup ergens mee naartoe te nemen, hem daar neer te zetten en dan zijn eigen tempo te laten te bepalen. 
Vuistregeltje is : opvoeren met 5 minuutjes per leeftijd in maanden. 
Is uw pup 4 maanden oud dam mag hij 5x4 = 20 minuten lopen / spelen in het bos of park.