GEDRAG

Gedrag van de Berner Sennenhond
De Berner Sennenhond heeft een robuust uiterlijk maar is een vriendelijke hond met een stabiel rustig karakter.
Ze kunnen het goed vinden met hun soortgenoten en andere huisdieren maar natuurlijk zal ook de Berner Sennenhond in zijn vroege jeugd goed gesocialiseerd moeten worden. Ze zijn over het algemeen vriendelijk tegen mens en dier maar bij de dominante reuen zien we wel eens dat ze onverdraagzaam zijn tegen andere reuen op straat en geen enkele andere reu in hun tuin of huis accepteren. Dikwijls is heeft dit gedrag te maken met de socialisatie van de reu maar zeker niet altijd.

Gezinshond
De Berner Sennehond heeft heeft veel contact nodig met de gezinsleden en is geen hond om heel de dag buiten in een kennel afgezonderd te leven, ook al is het met meerdere honden samen. Natuurlijk kan de hond buiten in een kennel slapen maar hij zal gelukkig zijn als hij betrokken word bij de dagelijkse bezigheden in huis en tuin. Mits de hond voldoende beweging krijgt kan de hond in een kleine woning wel gehouden worden. Ideaal is het wanner de hond vrij in huis kan leven en een ruime tuin ter beschikking heeft om lekker buiten te zijn.
De Berner is een gezinshond bij uitstek, is graag onder de mensen en het liefst in de buurt bij zijn baas of gezinsleden.. Met kinderen kan de Berner Sennenhond goed overweg zeker als ze op een jonge leeftijd hiermee om leren gaan. De meeste zullen echter van nature kinderen rustig benaderen.
De Berner Sennenhond is graag buiten en gaat het liefst lange wandelingen in de natuur met u maken en daarbij zal hij nooit ver van u uit de buurt gaan. Het liefst houd hij iedereen die meegaat bij elkaar.
De Berner Sennehond heeft wel een rustige en eerlijke opvoeding en behandeling nodig. Het zijn ondanks hun imposante voorkomen heel gevoelige honden. 
Een te harde en schreeuwerige behandeling kan het funest zijn voor het karakter van de Berner Sennehond. De hond voelt ook feilloos aan hoe de gemoedstoestand van de baas is.
Wanneer de Berner een goede en consequente opvoeding heeft gehad zal hij goed gehoorzaam zijn. De hond is graag met u bezig, vrij makkelijk te trainen op bijvoorbeeld gehoorzaamheidscursussen en zal graag overal met u mee naartoe gaan. Hij past zich op zijn manier rustig aan en kan gewoon met u mee naar de winkel, het terras of op vakantie bijvoorbeeld.

Waakhond
Aangezien de Berner Sennenhond vroeger als taak om waaks en beschermend te zijn, zien we dit nu ook nog terug in het ras.
Het is echter niet het type waakhond wat overal blaffend op reageerd en iedereen van het erf wegjaagd. De Berner staat er wel als het moet. Hij blaft niet mee als de hond van de buren toevallig blaft. Hij zal zich wel laten horen als hij iets of iemand verdachts of vreemds ziet. Ze laten aan de baas weten wanneer er bezoek is en zullen nieuwsgierig en waakzaam de boel in de gaten houden. Wanneer de baas en zijn gezin goed reageren op de bezoeker en gedraagt de persoon zich normaal in de visie van de hond dan is de hond ook vriendelijk.
Wanneer de hond echter alleen thuis is neemt hij zijn taak wel uiterst serieus. De hond is zoals ze noemen erfvast en zal ook niet zomaar weglopen als de poort eens is blijven open staan.